pondělí 10. ledna 2011

Mísení

Na konto našeho domácího chleba mi Stáňa vyprávěla, že Tamara Marková mluvila na kurzu o tom, že jak ty ženské dřív stály u toho solidního dřevěného stolu a mísily chleba a vykonávaly ten typický kruhovitý pohyb, který vlastně vychází ze srdeční čakry, že do toho chleba zároveň míchaly a zapékaly své touhy a sny a lásku a těmi tu celou rodinu tak nějak očkovaly.

Pořád mi to bylo divný, ten pohyb jsem prostě necítila. Jo, smíchala jsem to, prohnětla, ale nějak jsem z toho neměla ten pocit.

Samozřejmě, že za tím stála historická chybička, on chleba z droždí vyhnaného do pseudokvásku se míchá fakt snadno.

Dneska jsem si stoupla k real real kváskovému těstu a to úplně jinak reaguje, pruží, a najednou koukám, vykonávám ten typický kruhovitý pohyb, fakt od srdce do těsta, tak jsem si přála, abychom se všichni měli rádi a pak to upekla.

Pssst, Hospodář právě zakrojil...

Komentáře: 7:

Anonymous Anonymní řekl...

To chce pravý kváskový a zadělávat v patřičném množství. Kolem díže se chodilo dokola, jinak to nešlo utáhnout. Babička mi vyprávěla, jak měli jednu díži se sousedy dohromady. Pekli dopředu na 14 dní (šestičlenná rodina) :-). Děláš mi chutě, teď jsem měsíc selhávala a kupovala, kvásek nepřežil. Tak s novým rokem začneme holt nanovo :-)
Tohle je fakt čarování, já to dělám taky, až se uvidíme, popíšu podrobněji :-)

Raz.

10. ledna 2011 v 23:21  
Anonymous Anonymní řekl...

Hezký pohled na věc.. Lenka

11. ledna 2011 v 9:01  
Blogger KH řekl...

To je moc hezký :) Že bych zkusila chleba, když budu mít konečně stůl z echt dřeva? :) Hele, ale já myslím, že ty sny a touhy se tam dostaly tím, že ta ženská nemyslela vůbec na chleba a na to, že to míchá pro rodinu. Ale naopak u té denodenní (dennodenní?) automatické práce vypnula a myslela spíš na souseda... :) a proto ty sny a touhy. Což ale není vůbec špatný, všechno tohle patří k životu.

11. ledna 2011 v 11:19  
Blogger Hanka Kl. řekl...

KH, jedinej bílej soused v odpovídajícím věku je (jak jsem s úžasem zjistila) můj vzdálený příbuzný. Mně nezbývá, než myslet na muže svého milovaného...

11. ledna 2011 v 15:01  
Blogger Petra řekl...

Prosím, prosím, nebyl by receptík na ten real real kváskový chleba? Mně to furt nejde a nejde...

12. ledna 2011 v 9:07  
Blogger santé řekl...

já bych taky prosila recept na kvásek, už jsem ho zkoušela, trochu vyrostl, ale nakonec se mi asi podělal (dole mouková kaše, uprostřed tekutina, nahoře půl centimrtru čehosi, co vypadalo jako kvásek... Přikrmila jsem, vypadalo to dobře, ale pak se to zas takhle oddělilo, tak kde je chyba?)

12. ledna 2011 v 14:30  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Holky, já ho dostala už založenej, takže s výrobou kvásku neporadím, ale Santé, nebude stačit ho občas promíchat? Prý se to má.

Ad chleba - večer dám 200g žitný se spoustou vody a pár lžícemi kvásku do mísy, promíchám. Ráno, když si vzpomenu, dosypu pšeničnou/špaldovou, promíchám. Odpoledne už bych si tedy fakt vzpomenout měla - udělat totéž. V podvečer dosypu zbytek mouky, sůl, kmín (ořechy, semínka) a nechám tak 2h kynout, pak dám ještě na chvíli do trouby na padesát.

Na čtvrt hodiny zvýším teplotu na 250, kvůli kůrce, dopékám další hodinu, klidně i déle, na 150-170.

Nechám pak dojít v horké troubě, kolem desáté ho Hospodář večeří ještě teplý.

12. ledna 2011 v 22:30  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka