středa 27. července 2011

Pavouci, škvoři, svinky a všelijaké vědní obory

V mém současném pohledu na svět se městské prostředí rovná sterilita a venkovské zase hojnost. Je podnětné a děti se v něm snadno vzdělávají. Kupříkladu záchod. V Jinonicích jsme na něm měli jen pavouky. V Křivenicích v kadibudce už je celý malý ekosystém, pavouci jsou tu také, ale chytají do sítí škvory, taky tam kakají, nevím tedy, jestli ti škvoři nebo pavouci, ale dělají tam taková malá zrnéčka.

Trůním a přichází Erýsek se vzkazem, že mi volal Hospodář a že zavolá za chvíli. Určí oba dva živočišné druhy a probereme, čí by ta zrnéčka mohla být (biologie). Spočítá, kolik škvorů se chytlo do které sítě (matematika). Podrbe se na hlavě a odchází "hodit trávu slípkám" (pracovní výchova). Kde přišel k výrazu slípka, nevím, já věrná rodové tradici dávám "slepicum".

Před kadibudkou si Ruda koulí svinkou. Erýsek správně poznamenává, že je to korýš. Suchozemský, dodávám já, jmenuje se svinka, že je svinutý (lingvistika). Rudýsek to nekomentuje, ale alespoň si procvičuje jemnou motoriku.

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

Jeje, to jsou ti tví kluci dál než já. Já si dodnes myslela, že brouk se jmenuje sviňka :)
Čtu tě moc ráda, Kateřina (z velkoměsta)

28. července 2011 v 7:51  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Na to bacha, Kateřino, jsou svinky a stinky, jedny rády sucho, druhé mokro. Podobné poznatky si osvojuju čistě kvůli dětem, třeba rozdíl mezi bagrem a buldozerem jsem byla nucena pochopit už v jeho dvou letech. Strašné. :-)

29. července 2011 v 8:25  
Anonymous Anonymní řekl...

Ahoj Fazole!

Ráda čtu Tvůj blog. Škoda, že nejste z Moravy. Moji zálibu v identifikaci žoužele tu nikdo nesdílí. Moji kluci se radují nad našimi záchodovými třesavkami a nikdo jim nerozumí.

Anavi

29. července 2011 v 19:47  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Anavi, jednou se jistě potkáme, na nějakém pěkném oživeném záchodě.

30. července 2011 v 20:53  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka