neděle 28. října 2007

Výchova podle knihy

Kdo četl knihu Respektovat a být respektován, jistě si pamatuje ukázkovou větu: "Louže se dá obejít!" Je to pozitivně laděná obměna silně negativní, leč obvyklé tirády: "Nešlapej do tý louže, podívej se na sebe, jak to vypadáš, zase jsi se zmazal jak to čuně atd". Vede dítě k tomu, aby problémy samostatně řešilo a poučilo se do budoucna. Snažím se občas si pro radost vymyslet pozitivně laděné výchovné větičky. Dnes jsem třeba vymyslela: "Šuplíky se dají ignorovat." Něco na té větě ale musí být špatně, Erýsek stále oplakává přiskříplé prstíky.

PS: Finové prý řeší problém s louží jinak - malé děti oblékají do malých neoprenků a nechají je, ať si louži vychutnají.

Komentáře: 4:

Blogger Cífka řekl...

Boříku, okolo! To je myslím druhá fáze. V případě dcery fungovala hned, v případě syna s ročním zpožděním, do té doby využíval tepláčků coby neoprénu.

28. října 2007 v 20:19  
Anonymous Anonymní řekl...

Nejen Finové. I někteří čeští tatínkové dopřávají potomkům radost z loužiček. České dětičky nemají neoprénky a tatínkové nevzpomenou, že oblečky se neperou a nežehlí samy. Mít robátka jen své praktické matičky, přijdou o hodně.
Rada č.1: Až ti jednou ze Skalky vrátí synáčka zabláceného, raduj se, jak si to užil.
Rada č.2: Větě o šuplících chybí baseballové rukavice. Mít je Erýsek na rukou, můžeš je opravdu ingorovat.

28. října 2007 v 22:24  
Anonymous Anonymní řekl...

zzA kdy jindy se můžeš spokojeně válet a patlat v bahně? To je jeden ze zážitků, které je třeba dětem dopřát. sestřenka Jana

29. října 2007 v 18:34  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Rozhodně mu to dopřeji, budu líná ho dobíhat. :-) Zdar, sestřenko, ráda Tě slyším!

29. října 2007 v 20:25  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka