pátek 10. června 2011

Kdopak to tu vychovává?

Naši chlapci zlobí v družině. Perou se mezi sebou i s ostatními lumpy. Paní družinářka si denně povzdechne, jak to s nimi má těžké. Já ji denně vyslechnu a nevím, jak jí poradit. Kurz respektovat a být respektován jí z vlastního arci nezaplatím. Navíc Kája, ten zlý, si už nepřál nosit ofinku, podle které ho ve škole paní učitelky rozeznávaly. Tak jsem mu ji před 14ti dny ostříhala, stejně vypadal jak debil.

A jeden krásný pátek si děti ze školy vyzvedávala rodná mamka. Paní družinářka s paní učitelkou, které ještě včera říkaly Hospodářovi, že je všechno v pohodě, jí sdělily své výhrady. Když se stavovali doma pro bundy, mamka zuřila. Kája se mě drapl kolem krku a držel jak klíště, slzy na krajíčku. Jára dělal, že vůbec není.

Ofina je prý už od školky pro jejich bezpečnost, aby paní učitelka věděla, jak na ně má ve vyhrocené situaci zavolat. Argument, že Kája si ji prostě nepřeje, není zřejmě dost silný, když učitelky si ji přejí. A že kluci jsou poslední dva měsíce hovada. Jako já mluvím hodně sprostě, ale to jsem se musela ohradit. Kluci se poslední dva měsíce perou, ale nejsou hovada. A že to tak nenechá. Že do té školy bude denně volat, a když budou stížnosti, tak přijede a vyřeší to. No, na to jsem byla vždycky zvědavá. A proč že nejedou na školu v přírodě? (Zeptala se paní, která je na školku v přírodě posílala od dvou a pů a ta traumata mi kluci mají potřebu vyprávět ještě dneska.) Povídám, že nechtěli, tak si je necháme doma, stejně tu jsou Holanďani, aspoň naposlouchají angličtinu. Tak páni prý nechtěli??? Já tady taky musím, co nechci, a oni nechtěli??? Vendulka taky nechtěla a jak se jí tam líbilo! (To jsme si víkend poté vyslechli, jak moc se jí tam líbilo, ehm.)

Rodná mamka s vyklepanými dětmi odjela a já neméně vyklepaná vzala telefon a vysvětlila paní družinářce, jak se věci mají a kdyby byla tak hodná a řešila výchovné problémy s námi. Ono už v knize džunglí se praví, že za jeden průšvih by se dvakrát trestat nemělo, to bysme je za chvíli mohli řezat popořadě všichni příbuzní za to, že ve škole provádějí klukoviny.

No a to by byl ten můj úhel pohledu. Ale kdo má vlastně právo rozhodovat? Máma, co je porodila, (podle mého) poškodila a odešla do světa, ale podle legislativy i Hellingera pořád ta nejdůležitější, Matka, jejich půlka, základ jejich světa. Nebo já, co je mám už druhý rok denně na očích, ale i ten moudrý Hellinger říká, že jejich matce se sluší ustoupit. Vím prd.

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

Fazole, je sympatické, že se poctivě snažíš najit nějaký "návod" jak na to. Dle mého fakt že je máš ráda je to nejdůležitější. Úplně si dokáži představit tu změt pocitů (u všech zůčastněních) a jak těžko se v tom člověk vyzná. Sama jsem vyrůstala s jedním nevlastním rodičem a tak se do vašeho případu trochu vžívám. Pro mě zajímavá terapie :-). Eliza

11. června 2011 v 12:38  
Anonymous Anonymní řekl...

JÁ VŽDYCKY ŘÍKAM,ŽE RODIČ JE TEN KTERÝ SE O DĚTI STARÁ KDYŽ JE JIM ZLE A SNAŽÍ SE JE VYCHOVAT. NE TEN CO JE JEN ZPLODIL A PORODIL.DOUFÁM,ŽE JSEM SE DO TOHO MOC NEZAMOTALA.TAK SE DRŽTE NEBUDE TO LEHKÉ.M.

11. června 2011 v 17:24  
Anonymous Anonymní řekl...

Tohle je tak strašně těžký. Co se týče školy v přírodě, do toho podle mě bio matce nic není, děti jsou v té době u vás. Podle mě by neměla zasahovat o vašeho programu. U nás to bývalka zkouší podobně. Velkýmu objednala extra drahý tábory skoro na celej měsíc v létě, co ho máme my (podle jejího plánu by byl u nás 5 dnů), s tím, že tatínek to zaplatí. Takže to se tatínek razantně ohradil, když jsou děti u táty, má právo na to, aby si čas s nima zorganizoval tak, jak uzná za vhodný. Ale bylo to těžký, velke zpracovanej a tatínek je teď za zlýho.
Co se týče vlasů - to je záležitost, na kterou matky bývají hodně "háklivé". Myslím si, že to by asi měl řešit spíš Hospodář, i když je tohle spíš ženská záležitost. Já bych to neudělala, i kdy malá za mnou pořád chodí s tím, že chce mikádo. U nás ale jejich matka mateřsky funguje, to je rozdíl. U vás je to strašně složitý tím, že mají nefungující matku a fungující macechu. Takže ani jedna z vás jim to "100% mateřské" nedá. Myslím si, že tím, že se o ně staráš, na to rozhodně morální právo máš, ale je to oblast, kde bych očekávala problémy. Vážně bych dohady nechala na Hospodářovi, je jejich bio otec, je s nima pořád. Ten má na tyhle změny právo 100%. Jinak naší malou bych taky moc ráda ostříhala, když malá chce. Občas jí přistřihnu ofinu, ale tak, aby to nebylo poznat (jen o kousek, když přes ní nevidí). Mrzí mě, že její matka nebere v potaz její přání, protože si vysnila blonďatou princeznu...

Raz.

12. června 2011 v 8:25  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Marjá, jak mohla objednat tábory na dobu, kdy je s vámi?

No právě, kluci nejsou ani "moji", ani "její" - takže jsem se rozhodla, že někdo tu roli ženské v rodině převzít musí a budu to já.

Po víkendu u maminky si kluci stoupají vedle sebe a zkouší nás, jestli je poznáme. Samozřejmě poznáme a oni se strašně diví, to zase musela být masáž, když maminka dělala, že je bez ofinky nikdo nemůže poznat... No, je to její boj, já se vynasnažím těšit z těch lepších pocitů, co teď mám z kluků.

Včera jsme jim něco nedovolili dělat s nožem a Kája naštvaně odcházel se slovy: "Tohleto je teda rodina!" :-D :-D Tak jsme se s Hospodářem fakt bavili, že jo, že tohleto je rodina. :-)

13. června 2011 v 8:27  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka