pátek 6. března 2009

Oběti porodů doma... a těch v porodnici

Vyjádření Hnutí za aktivní mateřství k případu úmrtí dítěte po porodu doma:

Média přinesla zprávu, že v pátek 28. 2. 2009 krátce po porodu zemřel novorozenec, projevila se u něj skrytá vada srdce. Matka se rozhodla porodit jej doma, což nemělo žádnou souvislost s jeho smrtí, přesto titulky tento dojem vyvolávají. Zprávy obsahují i řadu zkreslujících a nepodložených informací, zejména ve výpovědích zdravotníků:
"riziko při domácím porodu je velké" - mluvčí pražské záchranné služby Jiřina Ernestová.
"Pět až šest případů ročně skončí tragicky: smrtí nebo ochrnutím novorozence."
- z článku na serveru zpravy.idnes.cz – tato informace se objevila na různých místech několikrát, nevychází ovšem z reálných statistik, neboť ty nerozlišují plánované porody doma a např. porody překotné, utajované apod. Zprávy se tak ve velké míře staly pranýřem žen, které si zvolily porod doma. V neposlední řadě některé zprávy neoplývaly přílišným respektem k právům rodiny na soukromí nevhodným zveřejňováním podrobností – například bydliště a věk matky. Považujeme za důležité v této souvislosti zdůraznit, že plánovaný porod zdravé, tzv. nízkorizikové ženy doma, doprovázený náležitě kvalifikovaným zdravotníkem, ideálně zkušenou porodní asistentkou, je četnými výzkumy hodnocen jako srovnatelně bezpečný s porodem v nemocnici.
Spolehlivým zdrojem informací jsou například doporučení Světové zdravotnické organizace či Cochrane database (odkazy uvádíme níže). Ve vyspělých zemích je porod doma součástí celého zdravotnického systému, byť je využíván jen menšinou žen. Velkým rizikovým faktorem je u nás zejména vyčleněnost porodu doma ze systému zdravotní péče – odborné společnosti (gynekologické a pediatrické) ho odmítají a snaží se jeho počty snižovat tím, že doma rodícím ženám a jejich rodinám komplikují život. Například Společnost praktických lékařů pro děti a dorost všem svým členům rozeslala v loňském roce doporučení nepřijímat do péče dítě mladší 72 hodin – tím ovšem riziko pro dítě narůstá. Samostatně registrované porodní asistentky se rovněž potýkají s řadou problémů, takže rodiče v některých regionech marně hledají "tu svou". Rovněž matriční úřady se někde neřídí matričním zákonem, ale ústně předávanými pokyny (které šíří například Magistrát Hl. M. Prahy).
V českých porodnicích zemře ročně bezmála 400 novorozenců a více než 10 žen, malé množství z nich dokonce v důsledku prokázaného selhání zdravotníků. Pochybení porodní asistentky u porodu doma nebylo u nás doposud prokázáno.

6. března 2009 Hnutí za aktivní mateřství http://www.iham.cz/

Zdroje doporučení a výzkumů:

http://www.who.cz/ (Text příručky WHO Péče v průběhu normálního porodu najdete v češtině na http://www.iham.cz/)
http://www.cochrane.org/ (konkrétně třeba http://www.cochrane.org/reviews/en/ab000352.html)

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka