neděle 31. května 2009

Magické kruhy

Pod balkonem rostou jakési prašivky. Rok co rok nacházíme jejich plodnice rozprostřené na trávníku v dokonale pravidelných kruzích. Dnes jsme se na to téma pobavili s dobrým kamarádem a jistě o nás mnohé vypovídá, jaké pro to máme zdůvodnění.

V životě mě nenapadlo, že by snad šlo o něco jiného než o vůli těch hub. Ty houby chtějí růst v kruzích. Třeba je to nějaké kouzlo. Houba je agens. Tolik já.

Kamarád na to jde prozaičtěji. Na trávníku vyroste plodnice. Přejede ji sekačka a rozpráší ji do kruhu vymezeného dosahem jejích nožů. Výtrusy se uchytí a vzniká kruh. Houba je patiens.

Jak to máte vy?

Komentáře: 5:

Blogger Eviskita řekl...

Houba je agens, je to osud, mystika. To je snad každýmu jasný :D.

31. května 2009 v 22:26  
Blogger Eviskita řekl...

respektive takhle, ta houba je mystická ale zároveň je jejím osudem růst v kruhu. takže je agens a patiens zároveň.

31. května 2009 v 22:31  
Anonymous cífka řekl...

Sekačkový kruh je zajímavý. Mě by stačil dolet jednotlivých výtrusů v poloměru x... je-li houba kruhovitá, pak by to fungovalo ne?

1. června 2009 v 9:07  
Anonymous Anonymní řekl...

Kloním se k prozaickému vysvětlení, sekačkový kruh je poměrně zajímavá hypotéza. Dle mého stejně jako se trvalky či kořenový systém rostlin rozrůstá symetricky do kruhu, tak i podhoubí dělá totéž. V trávníku není tolik překážek jako v lese, tak je to asi víc patrné. Když sbírám houby, obchzím soustředné kruhy přibližně 1m od nalezené houby a ve většině případů narazím na další. Ale proč se vzdávat agens :o)?
Ajule

2. června 2009 v 11:00  
Anonymous Anonymní řekl...

z vlastní zkušenosti: houby stále na jednom místě, ať sekám, jak sekám, pořád jsou tam.(a je jich čím dál víc, Pindruší jedněch) :-) Marv

4. června 2009 v 19:50  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka