neděle 14. února 2010

Ovocné stromy

Čtu krásnou výpravnou knížku Řez ovocných stromů a keřů. Začínám se orientovat v hlavních a alternativních výhonech, plodonoších, spících a terminálních pupenech, chápu, že jestli nechci prošvihnout čas na řez své aktinidie, musím ji šmiknout do konce února.

Pořád mi ale není jasná jedna věc. Když někde vyroste jasan, jede pěkně podle genetické informace ze semínka a za ideálních podmínek z něj vyroste ideální strom, tak jak mu Pán Bůh či Ruka dali do vínku. Nebylo ono by to možné i s těmi jabloněmi? Jako jo, chápu, že jsou to drtivou většinou rouby na podnoži, takže o nějakém záměru Páně nemůže být řeč, ale stejně mi to množství úprav, kterými projde ovocný strom v péči dobrého sadaře, přijde neuvěřitelné.

Komentáře: 2:

Anonymous Anonymní řekl...

Hani,jde to i bez řezu, ale asi nebudeš mít takovou úrodu. My ekozahradníci a obdivovatelé pravokořených stromů bychom do stromu neřízli ani za nic :-D! Abia

14. února 2010 v 22:13  
Anonymous Anonymní řekl...

tak tuhle otazku si kladu tez uz mnoho let. jsou to zmrzacene stromky, jak pacienti po mnoha operacich. teoreticky by se mi libilo, kdybych se umela spokojit s tim, co strom sam da, ale to bych musela mit hodne velky sad, nebo zmensit spotrebu.
kokon

14. února 2010 v 23:39  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka