úterý 20. září 2011

Žehrovice, o dvě více

Žehrovice jsou Mšecké a dvě jsou plodiny. Z velmi společenské sklizně brambor, kukuřice a dýní jsme si odvezli kukuřici Malované hory a dýně (prý) Buttercup. Já si ten Buttercup celý (nový) život představovala úplně jinak, takže budu muset zapátrat po nějakém fakt informovaném serveru a udělat si v těch odrůdách konečně pořádek. Je možný, že je to fakt brčálově zelená, vevnitř kuřátkově žlutá, kulatá, na pólech zploštělá dýně?

Malovaná kukuřice je prostě nádherná. Tu až objeví nějaký tvořivec z Fleru, tak rozpoutá revoluci v oblasti bižuterie a kdoví čeho ještě. Má všechny barvy, na které pomyslíte, z teplého i studeného spektra. Lentilky hadra. Krom toho je fajn na mouku a za nedozrála na vaření v osolené vodě, takže se velmi těšíme na příští sezónu.

S Buttercupem to tak jednoznačné nemám. Konzistencí je vcelku hokkaidoidní, jenže naše oblíbená jídla (dýňové hranolky, dýňové chipsy) mají trochu problém s výrazně sladkou chutí. Usoudila jsem, že to bude zřejmě dezertní dýně. Povařila nastrouhanou dužinu s mlékem a smetanou, ochutila skořicí. Cukr netřeba. Hmotu rozmixovala do nadýchana, nalila do mističek, vychladlé sypala praženou slunečnicí. Je to dobré, chybí jen nějaké orientální koření.

Kromě plodin a nějakých těch posbíraných semínek jsme získali ještě inspirativní kontakt: http://www.poddracimkamenem.cz/blog/ , což mě těší ještě víc než šperkařská kukuřice a dýně pro cukrovkáře.

Komentáře: 4:

Anonymous Anonymní řekl...

ahoj, zdravím z pod Dračího kamene. ty dýně jsou opravdu Buttercup, ale existuje i dýně Butternut - tak jestli sis nepředstavovala tu :) ... mějte se moc fajn a někdy se ozvěte! A.

20. září 2011 v 11:27  
Anonymous Anonymní řekl...

Jé, malovaná kukuřice... nebyly by fotky :)?
Raz.

20. září 2011 v 13:32  
Blogger Hanka Kl. řekl...

A., to si piš, že se ozveme.

Raz, fotky jsou na blogu Dračích kamenářů, viz odkaz!

20. září 2011 v 20:10  
Anonymous Anonymní řekl...

Super !!!
Raz.

22. září 2011 v 7:46  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka