pátek 23. září 2011

Co takhle dvě kila pro Koenigsmarkovou?

Dne 21. září 2011 bylo vydáno rozhodnutí soudu prvního stupně, který odsoudil porodní asistentku Ivanu Königsmarkovou ke dvěma letům vězení s podmínkou na pět let a k pětiletému zákazu činnosti za těžké neúmyslné ublížení na zdraví, ke kterému mělo dojít u domácího porodu, při němž asistovala. Ivana Königsmarková se na místě odvolala, pochybení odmítá. O odvolání bude rozhodovat Městský soud v Praze.

Právní zástupci Ivany Königsmarkové poukazují na fakt, že drtivá většina důkazů navržených obhajobou, zejména výslech všech znalců, svědků a většina listinných důkazů byla soudkyní zamítnuta a obhajobě tak nebylo umožněno prokázat svá tvrzení a stanoviska, čímž došlo k bezprecedentnímu porušení ústavního práva na spravedlivý proces.


Při odvolání chtějí obhájci využít důkazy, které neměli možnost předložit, a dále zajistit další znalecké posudky, jak českých, tak také zahraničních znalců.

Věříme, že se tento konkrétní případ netýká jen Ivany Königsmarkové jako soukromé osoby a jako porodní asistentky, ale že kopíruje celospolečenský postoj k domácím (a obecně mimoklinickým) porodům. Vývoj v této oblasti se v České republice bohužel vydává opačným směrem než je běžné v zemích západní Evropy, kde jsou úřady nakloněny porodům v porodních domech, v centrech porodních asistentek a podporují i porody mimo zdravotnická zařízení.

Konečný výsledek procesu může dlouhodobě ovlivnit přístup soudů k domácím porodům a může se stát precedentem, který se dotkne všech žen, které si na základě pečlivého a zodpovědného uvážení vyberou domácí porod s pomocí porodní asistentky.

Svobodná volba místa porodu patří mezi základní lidská práva. Podle Evropského soudu pro lidská práva (rozsudek ze dne 14. 12. 2010, stížnost č. 67545/09) je povinností státu zajistit právní a institucionální podmínky pro svobodnou volbu žen ohledně místa porodu.

Prosíme všechny, kterým není lhostejné, jak se náš stát k realizaci této lidské svobody staví, aby podpořili Ivanu Königsmarkovou, a to i finančně. Náklady na odvolací řízení budou vysoké. Zahrnují mimo jiné pokrytí soudních výloh, platbu zahraničním soudním znalcům, překlady soudních listin, následné překlady do češtiny a honorář pro právní zástupce.

Finanční příspěvky je možné zasílat na účet veřejné sbírky vedený o.s. Zrnka, číslo účtu: 3789354036/5500, variabilní symbol 8888.

Příspěvky je možné zasílat do 30.11. 2011. Sbírka bude vyúčtována podle zákona č. 117/2001 Sb. o veřejných sbírkách. V případě, že budete mít zájem o zaslání potvrzení o daru (pro potřeby odečtu hodnoty daru z daňového základu), napište, prosím, na klicova@unipa.cz.

Předem děkuji jménem rady Unie porodních asistentek všem, kteří vyjadřují Ivaně Königsmarkové ať už morální nebo finanční podporu.

Mgr. Kateřina Hájková Klíčová
výkonná ředitelka
Unie porodních asistentek
tel: +420 734 637 379

Komentáře: 5:

Anonymous Anonymní řekl...

TAk to je teda síla, to naše soudnictví a vůbec, přístup k domácím porodům. Sestra je dula, posílá mi každou novou informaci, ale tohle ke mě ještě nedošlo. Hned něco přispěju a budu doufat, že odvolání dopadne spravedlivě!!!

24. září 2011 v 11:06  
Anonymous Anonymní řekl...

A z čeho vyplývá, že je "nevinná"? Respektive, že nepochybila, nzavinila tuto smrt. To, že to tvrdí její právníci, přece není důkaz.j

25. září 2011 v 15:35  
Anonymous Pavlína řekl...

Přispěju.

26. září 2011 v 16:33  
Anonymous Anonymní řekl...

Ještě jsem neslyšela, že by zavřeli nějakého doktora z nemocnice, když to tam dopadne blbě.
A že tam se dějí věci :(

Taky je zajímavé, že Koenigsmarkovou nežalují rodiče dítěte, ale nemocnice.
Kea

26. září 2011 v 20:05  
Anonymous Anonymní řekl...

2 kila mi přijdou málo.. to by na tu uloženou pokutu bylo potřeba víc jak 10.000 lidí a to si nedělejme iluze.
posílám 1000 Kč

12. prosince 2011 v 16:58  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka