pátek 29. března 2013

Kvasíme

Bobek přivezl kvásek tuším původem od pana Cuketky. To není kvásek, to je hrnečku vař. Za tři hodiny nad kamny leze chleba z litinového brutvánu a vesele se rozhlíží, co by kde zapatlal. Mimochodem, nádobí od kváskového těsta se ták blbě myje, většinou nechám mísu jen vyschnout, vydrolím zbytky slepicím a jedeme znovu bez mytí.

Jen chuťově je ten nádherný bochník chleba taková šumava. Je kyprý, vláčný, to jo, ale nic specifického, nenadchne, neurazí. Je fakt, že jsem si s druhem mouky, kořením nebo semínky nijak nevyhrála. Jsem prostě rozmazlená z amišáckého kvásku, ten udělá osobitou chuť sám o sobě.

Tak si tak říkám, že by se ty kvásky měly zkřížit, Cuketkův "bílej" na sílu, Kvas-Starého-Amiše na vášeň.

Zrovna to tak vyšlo, že mi přestalo chutnat drožďové kynuté těsto. Pořád tam ty kvasnice cítím. "Bílej" kvásek přišel jak na zavolanou. Včera jsme jedli první kváskové housky, dneska nad kamny kyne mazanec. Lívance už taky dlouho nebyly. Prozkoumám svět kváskového pečiva do hlubin, jo, a pak vám o tom napíšu.

A pak nám tady ještě kvasí ty podzemní proudy, Petko :-). To je tak, když má v sobě jedna genetický mix, babičky bílé katoličky a babky střelené lumpice jestli s vyznáním, tak kdoví jakým a kdoví v co, joj devla. Pak dělá jedna neuvážené snivé hlouposti a vzápětí se za ně plácá přes prsty.


Komentáře: 13:

Anonymous Anonymní řekl...

Krásně jsme se, Hani, sešly. Přinesla jsem si domů svůj úplně první kvásek, koukla na Mikrouše a ty tady takovýhle článek :). Dora

29. března 2013 v 10:49  
Blogger petka řekl...

:-) :-) :-)
Asi ten kvásek tak vyzkouším...

29. března 2013 v 12:23  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Tak snad abychom začaly domlouvat termíny na kváskový kurz. :-)

29. března 2013 v 15:05  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Dorko, kdyby ses nudila, Hospodář začal sázet les, dojeď a přidej se :-).

29. března 2013 v 15:06  
Anonymous Anonymní řekl...

Dneska jsem poprvé zadělala na chleba z kvásku, který jsme dostali v neděli :-). Pak sednu k počítači a čtu tohle. Prima, chci to taky prostudovat. A kdyby snad byl nějaký ten kurz, tak se moc ráda přidám. Soňa

29. března 2013 v 15:12  
Anonymous Anonymní řekl...

Před časem jsem tahala z babičky moudra, jak její maminka pekla chleba. Prý měli díži, kterou si půjčovali se sousedkou. Peklo se jednou za 14 dní, takže jeden týden ji měli oni, druhý souseda. Ta díže se nemyla. Prý nějakou dobu před zaděláváním se to oschlé těsto rozdělalo s vodou, nechalo v teple, aby se znovu "probudilo" a pak se zadělávalo. Žádný další kvásek. Docela mě to překvapilo, ale prý to byl naprosto běžný postup.

Raz.

29. března 2013 v 19:20  
Anonymous Anonymní řekl...

omlouvám se, píšu strašně, padám na ústa :-)
Raz.

29. března 2013 v 19:21  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Jo, to zní naprosto rozumně, když oživuju kvásek, taky do něj seškrabávám to oschlé ze stěn.

29. března 2013 v 20:14  
Anonymous Anonymní řekl...

Sázení lesa zní super, ale nevím, jestli najdu čas se k vám vydat. Teďka mám maroton matura - přijímačky, ale jestli si najdu chvíli, určitě dám vědět:). D.

29. března 2013 v 21:49  
Anonymous Anonymní řekl...

na kvaskovy kurz se hlasim!! :-)
aiwa

29. března 2013 v 21:57  
Blogger Hanka Kl. řekl...

Doro, jasně, maturuj, nás si ještě užiješ. :-)

Aiwo, beru na vědomí.

29. března 2013 v 22:21  
Blogger steep řekl...

Tak zatím máme za sebou s manželem (hlava operace "chleba" je on, já jsem zásobovač a pojídač) teprve první kváskový chleba, ale pokud nám nadšení vydrží, tak by zájem o kurz byl:-D

29. března 2013 v 23:46  
Blogger Ylva řekl...

Sakryš a já svůj první kvásek hned umořila k smrti. Myslím, že jsem ideální adept na kurz:)

30. března 2013 v 8:23  

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka